Tym razem ja mam problem z Pk

1. Od niedawna próbuje zagrać w multiplayerze z kolegami przez hamachi, tylko problem polega na tym że żaden z graczy z hamachi nie umie dołączyć do serwera po wpisaniu IP , pojawia się błąd że nie można odnaleźć podanego adresu czy jakoś tak. To samo sie dzieje jak ktoś założy w dziale publicznym (internet). Mimo iż widzi serwer to nie można się do niego dostać z powodu połączenia. Domyśliłem się że serwer chyba musi mieć odblokowane jakieś porty bo do innego kolesia z poza mojego grona, dołączyłem za pierwszym razem. No dobra, ale w przypadku gdy korzysta się z hamachi, zablokowane porty nie mają znaczenia, mimo to pojawia się błąd. Więc o co w tym chodzi ?
PS: Zapory mamy powyłączane.
2. Błąd z prośbą upgreadowania Pk do wersji 1.64nv2 pojawia się przy każdej próbie dołączenia do gry a posiadam aktualną wersję 1.64 i mimo tego nie mogę dołączyć do żadnego serwera. Multiplayer muszę odpalać z Pain Editora bo w zwykłym cliencie nie widzi innych serwerów a w Pain Editorze są. Poza tym przy tworzeniu nowej gry multi wywala mi z błędem a z Pain Editora nie.. Ma ktoś pomysł jak to naprawić ?
w pierwszym pytaniu tą sytuacje miałem z Pk Overdose a druga to oczywiście podstawka + booh.